Dieuwertje Mangeng, Judith Grijsbach, Eefje Ritzen en Victoria Haak hebben met hun onderzoek naar uitvaartwensen bij mensen met een verstandelijke beperking de Kennis in Bedrijfprijs 2010 gewonnen, zo meldt Hogeschool Zuyd.

Ook mensen met een verstandelijke beperking hebben persoonlijke uitvaartwensen. Deze worden echter zelden besproken, omdat bij deze doelgroep op de dood nog steeds een taboe rust. "Medewerkers in de zorg willen dit thema vaak ver van de cliënt houden, omdat ze denken dat het te belastend voor ze is. Ons onderzoek toont aan dat dit niet zo is. Ze willen het juist wel bespreken", zegt Dieuwertje Mangeng.

"We zijn nu bezig om een boekje samen te stellen over hoe je het beste de uitvaartwensen in kaart kunt brengen", zegt Judith Grijsbach. Dat doen ze grotendeels in hun vrije tijd, want hun afstudeerproject is al lang afgelopen. Judith en Dieuwertje kunnen het vervolg echter deels vorm geven onder werktijd, want beiden zijn na hun afstuderen in dienst getreden van de stichting Daelzicht.

De vier alumni van Social Work waren blij verrast dat ze gewonnen hadden. "We hoorden pas na de presentatie dat we genomineerd waren. Maar goed ook, anders waren we zenuwachtiger geweest", lacht Victoria.

Voor Dieuwertje en Judith is de KIB-prijs des te meer een kroon op hun studie. "We zijn namelijk in het vbo begonnen, hebben daarna mbo gedaan, toen hbo en nu deze afstudeerprijs winnen", aldus een trotse Dieuwertje.