Slechts 1 op de 5 studenten in Nederland moet een bijbaan nemen om de opleiding te kunnen betalen. Bijna de helft van de studenten gebruikt de inkomsten uit hun bijbaan om leuke dingen te kunnen kopen. Maar het werken gaat wel ten koste van de studieresultaten.

Dit blijkt uit onderzoek van de speciale studentenportal op NationaleVacaturebank.nl onder ruim 1000 studenten.

Werkervaring
1 op de 3 studenten geeft aan een bijbaan te hebben om werkervaring op te doen en om op deze manier later meer kansen op de arbeidsmarkt te hebben. Maar veruit de meeste studenten (47%) hebben een bijbaan om leuke dingen te kunnen kopen.

Mark Borgman van NationaleVacaturebank.nl: ‘Werken tijdens je studie is niet voor iedereen pure noodzaak. Studenten vinden het belangrijk om leuke dingen te doen en te kunnen kopen en zijn hiervoor bereid te werken.'

Het hebben van een bijbaantje naast de studie gaat alleen wel ten koste van de studieresultaten: 1 op de 3 studenten geeft aan dat de studieresultaten door hun bijbaan negatief worden beïnvloed.

Borgman: ‘Er wordt door het bedrijfsleven steeds vaker een beroep gedaan op studenten. Hierdoor zijn bijbaantjes bijna volledige banen geworden en houden studenten minder tijd over om aan hun studie te besteden. Hierdoor behalen ze slechtere studieresultaten.'

Reizen voor bijbaan
De meeste Nederlandse studenten wonen dicht bij hun bijbaan: 52% woont minder dan 5 km van hun bijbaan vandaan. Toch moet 27% van de studenten meer dan 10 km afleggen om bij hun werk te komen.

‘Studenten hebben aardig wat over voor hun bijbaan, aangezien 11% zelfs meer dan 25 km moet reizen. Vaak hebben studenten nog een bijbaan in hun oude woonplaats. In de weekenden moeten ze dan terugreizen om te werken', aldus Borgman.