Professor José Zalaquett geeft op donderdag 18 november een gastcollege bij Avans Hogeschool in 's-Hertogenbosch. Zalaquett is een beroemd voorvechter van de mensenrechten. Hij stond gevangenen bij in het Chili onder dictator Pinochet.

Zalaquett is een klinkende naam op het gebied van mensenrechten. Zo stond hij in de jaren zeventig verschillende politieke gevangenen juridisch bij. Het waren vooral tegenstanders van het regime van dictator Augusto Pinochet. Uiteindelijk eindigde Zalaquett in 1975 zelf ook achter de tralies.

Later werd hij uit Chili verbannen en zette hij zijn strijd voort bij Amnesty International.

Waarheidscommissies
Toen het Pinochet-regime in 1990 viel, nam Zalaquett plaats in de ‘Nationale Commissie voor Waarheid en Verzoening'. De commissie probeerde onder andere te achterhalen wat er in de voorgaande vijftien jaar was gebeurd met alle vermiste Chilenen.

Zalaquett werd voor zijn werk meerdere malen geëerd. Zo ontving hij van de Verenigde Naties de Prijs voor Mensenrechteneducatie.

Tijdens zijn college gaat hij in op het nut van zogenaamde Waarheidscommissies. Heeft zo'n commissie ook zin in landen als Bosnië, Servië en Kroatië? Daarnaast vertelt hij over mensenrechten in het algemeen en of er in Zuid-Amerika, Afrika en Europa anders tegenaan wordt gekeken. De voertaal bij de bijeenkomst is Engels.

Klik hier voor meer informatie.