Stadsbrouwerij Rood Noot

Een groep ondernemers gaat van Stadsbrouwerij Rood Noot in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn een plek maken waar ontmoeten, werk en zingeving centraal staan. De oude, monumentale stadsboerderij wordt hiervoor gerestaureerd en ingericht als een stadsbrouwerij met een horecavoorziening. Ook de gemeente is enthousiast, en kent nu een subsidie van ruim 680.000 euro toe, met name voor de restauratie en herinrichting van het pand. Daarvoor zal ook de hulp worden ingeschakeld van studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Dit meldt de gemeente Utrecht.

De gemeente is enthousiast over de plannen om van Stadsbrouwerij Rood Noot een culturele ontmoetingsplek te maken: “De monumentale boerderij wordt een nieuwe hotspot op de Cultuuras Leidsche Rijn Centrum, waarbij de stadsboerderij wordt ingepast in de nieuwe omgeving. De ondernemers richten zich op mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, door hen een passende werkplek of dagbesteding te bieden.” 
 

Naar voorbeeld van De Prael

De aanpak van Stadsbrouwerij Rood Noot is gebaseerd op het concept van brouwerij De Prael met vestigingen in Amsterdam, Den Haag en Groningen. Achter het initiatief zitten drie lokale ondernemers met ervaring in zorg, welzijn en horeca, die gezamenlijk de monumentale boerderij uit 1880 hebben aangekocht van de gemeente Utrecht. 
 

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

De subsidie die nu door het college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Utrecht is toegekend, zal vooral worden gebruikt voor de restauratie en herinrichting van het pand. Hierbij zal ook de hulp worden ingeschakeld van studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en toekomstige medewerkers. In afstemming met de gemeentelijke dienst monumentenzorg is er nu een restauratiebeschikking afgegeven voor het nationaal restauratiefonds.
 

Sociale onderneming

Door de bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) zijn de ondernemers in staat een sociale onderneming op te zetten in het nieuwe stadsdeelcentrum. Een onderneming waar de mensen die er werken centraal staan en waar alle werkzaamheden worden afgestemd op kwaliteiten en mogelijkheden van de doelgroepen. 
 
Stadsbrouwerij Rood Noot ligt ‘ingeklemd’ tussen de snelweg A2, het Amsterdam-Rijnkanaal, Park Leeuwensteijn en het spoor. Een oude website van theater Rood Noot, dat ooit in de boerderij huisde, is nog in de lucht.
 
Door: Nationale Onderwijsgids