Normal_mbo__stage__textielindustrie__kleding__sbb
Het is precies 100 jaar geleden dat de eerste hogere textielopleiding van Nederland haar deuren opende in de textielstad Enschede. Nu, een eeuw later, is Fashion & Textile Technologies aan de hogeschool Saxion een toonaangevende textielopleiding van Nederland. Met ruim 600 studenten leidt de oudste hogere textielopleiding innovatieve starters op om de mode- en textielindustrie in Nederland naar een hoger niveau te tillen. Dit meldt hogeschool Saxion.
Voorzitter van het College van Bestuur Anka Mulder: “Saxion staat voor toekomstgericht onderwijs. Fashion & Textile Technologies is één van de opleidingen waarmee we een bijdrage willen leveren aan de milieudoelstellingen in de mode-industrie door de focus op circulair textiel. Een tweede focus is textiel en techniek, zoals de toepassing van sensoren in textiel. In de opleiding wordt samengewerkt met meer dan twintig internationale universiteiten en bedrijven.”

 

Comeback textielindustrie

De opleiding, als onderdeel van de (weder)opkomst van de textielindustrie in Nederland, kijkt hoe oude technieken gebruikt kunnen worden om nieuwe materialen te ontwikkelen en hoe textiel op een duurzame manier geproduceerd en gerecycled kan worden. Een techniek die ontwikkeld is aan de hogeschool Saxion en de toegevoegde waarde van het toegepaste onderzoek laat zien is SaXcell. SaXcell recyclet gebruikt katoen om er nieuwe hoogwaardige materialen van te maken. Samen met het bedrijfsleven kijkt Saxion hoe dit ook op grote schaal kan worden toegepast.

 

22 november: Textiles on the move

Vrijdag 22 november viert Saxion het 100-jarig bestaan met een congres ‘Textiles on the move’, waar sprekers op het podium plaatsnemen en aanwezigen zich verdiepen in actuele thema’s in workshops. Naast wethouder Jeroen Diepemaat van de Gemeente Enschede, spreken onder meer interieurontwerpster Hella Jongerius en vice president bij PVH (Tommy Hilfiger & Calvin Klein) Aksel Parmaksiz over de huidige status van textiel in Nederland en geven ze een vooruitblik op de toekomst.
 
Door: Nationale Onderwijsgids