Logo_logo_vereniging_hogescholen_hbo

Dit jaar organiseert de Vereniging Hogescholen voor de 15e keer het jaarlijkse congres over de ontwikkelingen in het hoger beroepsonderwijs. Het congres vindt dit jaar plaats op 9 mei in Congrescentrum ’s Hertogenbosch. Centraal staat de vraag of het hbo klaar is voor de toekomst. Voor een andere manier van opleiden waarbij studenten niet leren voor een specifiek beroep maar klaargestoomd worden om maatschappelijke uitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden. Dit meldt Vereniging Hogescholen.

Wereldwijde maatschappelijke uitdagingen, zoals verduurzaming, gezondheid en voedselveiligheid vragen om innovatie. Nederland is één van de meest concurrerende en innovatieve landen wereldwijd en heeft de ambitie om dat in de toekomst te blijven. Het hbo wil  studenten en professionals zo opleiden dat ze een bijdrage kunnen leveren aan deze uitdagingen.

De toekomst komt op het jaarcongres binnen via vier lijnen die corresponderen met de vier O’s van het hbo: Onderwijs van morgen, Onderzoek van morgen, Organisatie van morgen, Omgeving van morgen. Hierin wordt  zichtbaar welke veranderingen op ons af komen zowel vanuit de overheid als vanuit ons werkveld en welke invloed dat heeft op de rol van ons onderwijs, de uitwerking van praktijkgericht onderzoek en de wijze waarop we dat als hogeschool moeten organiseren. Die organisatie (hoe implementeren we strategisch beleid?) wordt vaak onderbelicht en daarom is er op dit congres extra aandacht voor.

Meer informatie over het programma van het jaarcongres en aanmelden op www.vereniginghogescholen.nl.

Door: Nationale Onderwijsgids