Normal_computer_studie_hulp

Volkstellingen behoren tot de meest waardevolle en betrouwbare statistische bronnen van het verleden. Ze zijn vaak de enige bron voor het bestuderen van demografische en sociaal-economische veranderingen over lange perioden. Digital humanities onderzoeker Ashkan Ashkpour publiceerde voor het eerst de complete volkstellingen in één database, en nu kunnen gebruikers het landschap van de Nederlandse historische tellingen verkennen of eigen datasets en tools ontwikkelen. Hij verdedigt zijn proefschrift donderdag 17 januari aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dit meldt de EUR.

Ashkpour gebruikte Semantische Web-technologieën voor de harmonisatie van grote datasets binnen het sociaal-historische domein, met name de volkstellingen. Door de jaren heen hebben de volkstellingen verschillende transformaties ondergaan om ze toegankelijker te maken, maar de gegevens waren nog steeds erg lastig om mee te werken, vooral bij analyse over langere perioden.

Door voor het eerst de complete volkstellingen in één database te hebben, kunnen gebruikers het landschap van de Nederlandse historische tellingen verkennen (iets wat voorheen niet mogelijk was) of eigen datasets en tools ontwikkelen bovenop onze gegevens.

Meer informatie op www.eur.nl.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids