Normal_budget_geld_bezuinigingen

Door de snel stijgende woningprijzen wordt het kopen van een woning steeds lastiger. Calcasa heeft daarom de ontwikkeling van de betaalbaarheid en de financierbaarheid van woningen voor specifieke inkomens- en beroepsgroepen onderzocht. De starter hbo/wo kan nog maar 5 procent van de koopwoningen financieren, voor een basisschoolleraar is dat 14 procent. Dat meldt Calcasa.

5 procent van de koopwoningvoorraad bereikbaar voor starter hbo/wo

Een starter met een hbo/wo-opleiding kan in de meeste gemeenten (72 procent) alleen terecht voor een woning van 75 m2 of kleiner. Gemiddeld kan hij met een bruto inkomen van 32,6 duizend euro een woning van 70 m2 kopen. In de vier grote steden kan hij slechts 50 m2 kopen. Van het totaal aantal koopwoningen in Nederland is slechts 5 procent bereikbaar voor deze inkomensgroep.
 

14 procent van de koopwoningvoorraad bereikbaar voor leraar basisonderwijs

Een leraar in het basisonderwijs kan in 81 procent van de gemeenten een woning van maximaal 100 m2 kopen. Gemiddeld kan hij op basis van een bruto inkomen van 41,7 duizend euro een woning van 87 m2 kopen. In de vier grote steden bedraagt het aantal vierkante meters slechts 62. De leraar basisonderwijs komt slechts voor 14 procent van het totaal aantal koopwoningen in Nederland in aanmerking.
 
Ter vergelijking: voor een journalist is 55 procent van het totaal aantal koopwoningen in Nederland financierbaar, voor een manager 89 procent.
 
In haar analyse is Calcasa uitgegaan van het gemiddeld bruto inkomen per gekozen beroepsgroep, financiering van de aankoop met een 100% hypotheek en het gemiddelde maximale leenbedrag op basis van de websites van de drie grootste hypotheekverstrekkers van dit moment (Rabobank, ING en ABN AMRO).
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids