Normal_studentenkamer__studentenhuis__student__hbo__wo__huurprijs

Vorig jaar was er een grote kamernood onder (internationale) studenten. Ook voor dit jaar worden weer flinke tekorten verwacht. Scheidend Kences-directeur Ardin pleit tegenover Nuffic voor creatiever denken: “Twee studenten op een kamer bijvoorbeeld”. Dit meldt Nuffic.

Gisteren schreef de Universiteitskrant van de Rijksuniversiteit Groningen dat de universiteit 23 procent meer eerstejaars studenten verwacht dan vorig jaar. Het gaat vooral om aanmeldingen van internationale studenten. Er zijn 50 procent meer aanmeldingen van studenten uit Europa, en nog eens 31 procent meer aanmeldingen van studenten buiten Europa.
 
De verwachting is dat dit net zoals vorig jaar weer grote problemen zal opleveren met de huisvesting. Wel lijken steden nu iets beter voorbereid om de piekbelasting. Waar vorig jaar in allerijl noodopvang moest komen, is nu al op voorhand tijdelijke opvang geregeld. Maar op de lange termijn moet iets structureels aan het kamertekort worden gedaan.  
 
Er is volgens Ardin hard gewerkt aan een betere informatievoorziening over wat buitenlandse studenten kunnen verwachten. Zo staan er in de internationaliseringsagenda’s van de Vereniging Hogescholen en de VSNU 5 verbeterpunten zoals structureel overleg tussen onderwijsinstellingen, gemeentes en woningcorporaties. Ook komt er nieuw Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting.
 
Naar verwachting zal het aantal internationale studenten tot 2025 met 40 procent zal groeien, niet in de laatste plaats door actieve werving van het hoger onderwijs zelf. Ardin maakt zich zorgen over die groei, maar vindt ook dat we creatiever moeten gaan denken. “2 studenten op één kamer bijvoorbeeld. Dat gebeurt in het buitenland ook en dat scheelt enorm in de vraag naar kamers. “
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids