Normal_studenten__laptop__buiten__hbo__universiteit

Vanaf september kunnen maximaal veertig eerstejaarsstudenten een persoonlijke leerroute volgen binnen de economische opleidingen van hogeschool Windesheim.Via Windesheim Business College schrijven studenten zich niet in voor één opleiding, maar kunnen zij zich vrij bewegen binnen de verschillende economische opleidingen. Ze hebben geen rooster, geen klas en geen verplichte vakken en colleges. Dit meldt Windesheim.

Wat ze wél hebben: alle ruimte en vrijheid om zelf hun eigen leerroute te bepalen. "Ze kiezen zelf welke vakken ze volgen, op welk moment, op welke manier en in welk tempo", aldus initiatiefnemer Hans Baltjes. "Zestig punten in een half jaar halen? Alles kan."

Studeren op én buiten de Campus

Docenten zijn er niet bij Windesheim Business College. "De studenten worden bijgestaan door leercoaches, die hen helpen bij het maken van hun keuzes en het formuleren van hun leerdoelen", zegt Steve Clemens, die het concept samen met Baltjes heeft ontwikkeld. De vrijheid van de studenten gaat ver, vervolgt Clemens. Zo ver zelfs, dat ze hun kennis ook buiten de Windesheimcampus mogen vergaren. "Waar de ene student colleges wil volgen, zegt een ander: “Geef mij maar de studieboeken en ik red me wel”. Weer een ander volgt een MOOC van een Harvardprofessor of haalt zijn kennis uit het werkveld. Het maakt ons niet uit: als ze uiteindelijk het tentamen maar halen."

De persoonlijke interesses en intrinsieke motivatie van de studenten zijn leidend binnen het Windesheim Business College. Baltjes: "Weet je nog niet precies welke opleiding je wilt volgen en wil je je breed oriënteren? Heb je al wel een richting gekozen maar wil je op een andere manier studeren? Heb je al werkervaring opgedaan en denk je op basis daarvan sneller een hbo-opleiding te kunnen afronden? Iedereen kan hier – om verschillende redenen – aan meedoen."

Volwaardig hbo-diploma


Omdat iedere studenten zijn eigen pad en tempo volgt, is er geen beschrijving van hoe de eerste fase van hun opleiding eruit ziet, vertellen de initiatiefnemers. "Al lerende ontdekken de studenten steeds beter wat ze willen en specialiseren ze zich in een richting die aansluit bij het beroepenveld waarin ze verder willen." Net als bij de bestaande opleidingen van Windesheim werkt iedere student uiteindelijk toe naar het behalen van 240 studiepunten die uiteindelijk leiden tot een volwaardig hbo-diploma.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids