Normal_geslaagd_afgestudeerd_slagen_diploma

Nederland kent niet veel afgestudeerden en gepromoveerden in bèta en techniek in vergelijking met andere landen van de Europese Unie. Dit blijkt uit cijfers van Eurostat, meldt het Rathenau Instituut.

Ierland heeft verreweg de meeste gediplomeerden in bèta en techniek: ruim 31 op de 1000 studeert af of promoveert in bèta of techniek. Luxemburg staat onderaan de lijst met slechts 2,4 op de 1000 gediplomeerden. Nederland staat net boven Luxemburg met 11 op de 1000. Ook als gekeken wordt naar alle landen waar Eurostat gegevens over heeft (38 landen) dan staat Nederland laag. Alleen Macedonie, Cyprus en Luxemburg staan onder Nederland.
 
Eurostat verzamelde gegevens van 15 EU-landen over het aantal afgestudeerden en gepromoveerden in bèta en techniek in 2015. Het totaal aantal is opgebouwd uit Short-cycle, Bachelor- en Master-afgestudeerden en gepromoveerden. Dit werd verwerkt als aandeel van 1000 personen in de leeftijdsgroep 20- tot en met 29-jarigen. Voor Nederlandse gepromoveerden zijn de cijfers van 2014 gebruikt, aangezien die van 2015 niet beschikbaar waren.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids