Normal_studenten__laptop__digitaal__hbo__uni__studeren__werken__groep

Elsevier Weekblad heeft in samenwerking met onderzoeksinstituut ResearchNed de resultaten van het jaarlijkse onderzoek Beste studies weer gepubliceerd. De Universiteit Utrecht, Wageningen University en de Technische Universiteit Eindhoven mogen zich de drie beste universiteiten van het land noemen. Avans Hogeschool, de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en NHTV internationaal hoger onderwijs Breda staan in het hoger beroepsonderwijs bovenaan de lijst. Dat meldt Elsevier Weekblad.

Zowel de universiteiten als hogescholen worden ingedeeld in drie categorieën. Zo zijn er ‘brede’, ‘specialistische’ en ‘technische universiteiten’. Voor hogescholen zijn er eveneens de categorieën ‘breed’ en ‘specialistisch’ en daarnaast ‘kunstopleidingen’. In elke categorie komt er een winnaar naar voren.

Het onderzoek naar Beste studies bestaat sinds 1994 en is voornamelijk bedoeld om scholieren in hun examenjaar een goede keuze voor een bacheloropleiding te laten maken. Voor bachelorstudenten zijn de uitkomsten belangrijk voor het kiezen van een masteropleiding. In totaal heeft Elsevier Weekblad ruim 2.100 opleidingen met elkaar vergeleken. Daarbij is gekeken naar de Nationale Studentenenquête die bijna 300.000 studenten invulden. Zij beoordeelden zowel de faciliteiten, het onderwijs zelf als de organisatie binnen hun opleiding en onderwijsinstelling.

In de Beste studies 2017 kunnen scholieren naast een beoordeling per opleiding ook praktische informatie vinden over studeren. Zo komt bijvoorbeeld het bindend studieadvies aan bod, net als rendementen, uitvallers en switchers. Ook is er informatie te lezen over de studentenpopulatie, de mogelijkheden om in het buitenland te studeren en hoe het zit met het collegegeld bij een tweede studie. Bovendien worden er allerlei praktische tips over geld gegeven.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids