Normal_geld__pennen__contract__afspraak

De sector hoger beroepsonderwijs heeft voor het eerst sinds vijftien jaar een exploitatietekort. Volgens de jaarverslagen van de instellingen heeft dat onder meer te maken met extra investeringen in het onderwijs vanwege de invoering van het leenstelsel. Dit blijkt uit een inventarisatie van het Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Uit een overzicht die het Onderwijsblad heeft gemaakt, blijkt dat 28 van de 37 hbo-instellingen in de rode cijfers zijn beland. 23 van deze hogescholen hadden hiermee ook al rekening gehouden in hun begroting. Een kwart van de instellingen noteert een verlies van meer dan drie procent. De grootste exploitatietekorten, gekeken naar absolute bedragen, zijn voor De Haagse Hogeschool (min 11,3 miljoen) en Windesheim (min 10,8 miljoen). In verhouding tot de inkomsten incasseert de Christelijke Hogeschool Ede de grootste min: een verlies van 9 procent. De buffers zijn bijna overal ruimschoots voldoende om het verlies op te vangen. 
 
Het eigen vermogen van de hbo-instellingen in totaal is 44 procent tegenover 46 procent in 2015. Er was een exploitatietekort begroot van 70 miljoen euro, daar zijn de hogescholen overheen gegaan met 23 miljoen euro naar 93 miljoen euro. Bij twee derde van de instellingen bestaat het totale vermogen na het verlies eind 2016 voor minstens 35 procent uit eigen vermogen.  
 
Eén van de verklaringen voor de tegenvallende inkomsten is de invoering van het leenstelsel.  Zo heeft de gedaalde instroom het ministerie van Onderwijs ertoe gebracht om in 2016 de rijksbijdrage naar beneden bij te stellen. Daarnaast hebben de hogescholen meer uitgegeven aan investeringen. In 2018 krijgen instellingen in het hoger onderwijs voor het eerst geld dat vrijkomt door de afschaffing van de basisbeurs. In de jaren ervoor zouden de hogescholen zelf extra in het onderwijs investeren.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids