Normal_luizenzak__basisschool__po__klas__leerlingen__luizen

Onder de noemer Marnix Doet gaan ruim 250 eerstejaars studenten van de pabo Marnix Academie in Utrecht donderdag 21 september aan de slag als vrijwilliger bij verschillende projecten in en rond Utrecht. De projecten variëren van het opknappen van de tuin van mensen die daar zelf niet toe in staat zijn, tot activiteiten met ex-verslaafden, mensen met een psychische aandoening of pannenkoeken bakken met ouderen. Present Utrecht heeft de studenten gekoppeld aan de diverse plekken in de stad. Dat meldt de Marnix Academie.

 

De studenten doen hun vrijwillige activiteiten in het kader van het vak Brede Blik. Esther Reinders, teamleider voor het eerste jaar legt uit: “Wij willen dat onze studenten een brede blik op de samenleving krijgen, dat ze betrokken zijn bij mensen die je anders niet zou ontmoeten. De leerkracht van nu moet maatschappij in haar volle breedte kennen.”

Docent Friso Mout vult aan: “Wij willen leraren opleiden die oog hebben voor de context van hun school. Ze moeten beseffen dat hun leerlingen misschien in een andere omgeving opgroeien dan zijzelf.” Marnix Doet is om die reden gepland in de laatste week voordat de studenten hun allereerste stagedag in de basisschool hebben.

Present Utrecht bemiddelt vaker studentengroepen, maar geeft aan dat Marnix Doet hun grootste activiteit van 2017 is. “Het is echt bijzonder wat de Marnixacademie met haar studenten organiseert. Daar werken we graag aan mee”. Bij het voorbereidingsbezoek zei de alleenstaande moeder die met hulp al een deel van haar huis had opgeruimd: “Jullie zijn de kers op de taart. Nu wordt het echt mooi en zie ik het weer zitten.”

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids