Normal_nationale_wetenschapsagenda

Op 1 augustus is de Kennis- en Innovatieagenda 2018-2021 'Grow~Motion' gepubliceerd. Dit nieuwe strategische document beschrijft de gezondheids- en zorgambities voor de komende vier jaar. Dit meldt Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health (LSH).

Focus van de in Grow-Motion beschreven strategie is de mondiale maatschappelijke uitdaging ‘Gezondheid en Zorg’. Zo stijgt onze zorgvraag snel door vergrijzing, leefstijl en de toenemende mate van chronisch zieken. Om deze mondiale uitdaging goed te kunnen pareren en economische kansen te benutten is samenwerking tussen burgers, onderzoekers, overheid en ondernemers cruciaal. De topsectoren en de sleuteltechnologieën, zoals ICT, nano- en biotechnologie, bieden een stevig platform voor interdisciplinaire samenwerking, aldus de samenstellers van het rapport.
 
Nationale strategische publiek-private samenwerkingsverbanden op het gebied van hart- en vaatziekten, dementie, regeneratieve geneeskunde en kankeronderzoek ontwikkelen zich momenteel in rap tempo en bouwen zich de komende jaren verder uit. Tevens blijft de coalitie continu op zoek naar nieuwe publiek-private samenwerkingsverbanden die innovatie in gezondheid en zorg een impuls moeten geven. Het netwerk van Health Valley telt ruim 300 partners, waaronder de hogescholen Saxion Hogescholen, Windesheim, Hogeschool Van Hall Larenstein, en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ook het ministerie van onderwijs en vele partijen aan de door NFU en ZonMw gecoördineerde routes uit de Nationale wetenschapsagenda zijn betrokken.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids