Normal_hogeschool_windesheim
Windesheim heeft samen met Telindus SkyLab ontwikkeld. Dit is een innovatief, virtueel lab waarin studenten HBO-ICT van Windesheim met de nieuwste technieken IT-infrastructuren leren ontwikkelen. Het project is een samenwerking tussen de ict-afdeling van Windesheim, de studenten van de opleiding HBO-ICT en Telindus. Dit meldt Telindus.
Het oude virtuele platform van Windesheim voldeed niet meer aan de wensen en eisen van het huidige onderwijs. Samenwerken was lastig, er ontstond IT-vervuiling en het platform kon de belasting niet aan. Studenten gingen vaker zelf op zoek naar alternatieve oplossingen, waardoor een shadow-IT omgeving ontstond waar docenten onvoldoende grip op hadden. SkyLab is een private cloud-omgeving die alle studenten een projectlab biedt waarbinnen zij projecten ontwikkelen die beoordeeld worden. Tevens is er een aparte virtuele ruimte waar ze kunnen experimenteren met het ontwikkelen van IT-infrastructuren.
 
Belangrijke eisen die Windesheim aan de nieuwe leeromgeving stelde, waren dat het plaats- en tijdonafhankelijk beschikbaar moest zijn en dat self-service mogelijk is. Dit zorgt ervoor dat studenten niet meer fysiek aan een datacenter verbonden zijn en altijd en overal kunnen samenwerken. Daarnaast verlaagt dit de beheerlast voor docenten. Skylab is veilig en afgesloten van de verdere IT-infrastructuur van Windesheim. Alle gebruikers zijn te herleiden en onderdelen waar iets mis mee is, worden gelijk uitgeschakeld en in quarantaine geplaatst.
 
Pieter Gerritse, Docent Infrastructure Design en Security bij Windesheim: “We vinden het belangrijk om studenten voldoende ruimte te bieden om te experimenteren met IT. Zo ontstaan vaak de meest innovatieve oplossingen. Samen met Telindus hebben we gezorgd dat dit mogelijk is. We hebben nu een stabiele virtuele omgeving, die klaar is voor groei. Doordat we nu minder tijd kwijt zijn aan het beheer en onderhoud, hebben we zo meer tijd om de studenten voor te bereiden op de digitale wereld van vandaag en morgen.” 
 
Arnold Hofman, tweedejaars student HBO-ICT, gebruikt Skylab om zelf en met medestudenten praktijkopdrachten uit te voeren. “Ik vind het virtuele Skylab een mooi systeem. Het is heel realistisch, omdat er met publieke IP-adressen gewerkt wordt. Ik kan nu ook vanuit huis verder werken aan proof-of-concepts en als ik ergens echt niet uit kom, kan ik nu een docent op afstand mee laten kijken.” 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids