Normal_hbo-opleiding-studie_examen_geslaagd_diploma

Het moet binnenkort makkelijker worden om een lerarenbevoegdheid te halen. Lerarenopleidingen, middelbare scholen en onderwijsadviseurs zijn bezig met het creëren aan flexibelere lerarenopleidingen, waarbij mensen op basis van kennis en geschiktheid vrijstellingen kunnen krijgen en de studie sneller kunnen doorlopen. Dit meldt VO-raad.

Voor veel mensen is de drempel voor het halen van een leraarbevoegdheid te hoog. Werkervaring en voorkennis worden nu nog niet of nauwelijks meegenomen in de opleiding. Dit gaat nu veranderen. Het onderwijsveld is bezig met het ontwikkelen van toetsen om kennis en geschiktheid van kandidaten te kunnen testen. 
 
Op universitaire lerarenopleidingen kan waarschijnlijk vanaf het nieuwe schooljaar een nieuwe route worden doorlopen op het gebied van economie of een vreemde taal. Voor andere vakken werken de universiteiten nog aan speciale studieprogramma's. Ook de hogescholen zijn druk bezig om de opleidingen te flexibiliseren. Hier verschilt het per instelling hoe snel en voor welke vakken de flexibelere opleiding wordt aangeboden.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids