Normal_splitsing__fusie__keuzeweg__samenwerking

Hogeschool NHTV in Breda start met een speciale pilot om studie-uitval tegen te gaan. ‘Discover your future’ geeft studiekiezers de tijd om zich te kunnen oriënteren in de beroepspraktijk. 25 tot 30 aspirant-studenten beginnen aan de pilot. Dat meldt het AD.

Volgens Leo Kemps, directeur op de Academie voor stedenbouw, logistiek en mobiliteit aan NHTV, is het voor een student belangrijk om genoeg motivatie te vinden voor een studie, maar maakt lang niet altijd iedereen meteen de goede keuze. Voor studenten zorgt dat voor druk en voor hogescholen zijn deze zogenaamde ‘langstudeerders’ financieel minder aantrekkelijk. Kemps zegt dat die druk voor de student behoorlijk lastig kan zijn, zeker omdat een nieuwe keuze vaak snel gemaakt moet worden.

Kemps pleit er daarom voor dat studenten meer tijd krijgen om in alle rust uit te vinden wat zij echt willen. Daarbij is ook een nauwere band met het bedrijfsleven van belang. Vanaf komend studiejaar wordt al met de pilot gestart. Bij bedrijven in de logistieke en toeristische branche hebben studenten de mogelijkheid om vier dagen mee te lopen, waarna er één dag gereflecteerd wordt op school. Zo krijgen ze ook een goed beeld van hoe de praktijk eruitziet. Ook wanneer studenten tijdens dit traject ontdekken dat de branche of opleiding niet bij ze past, is dat prima, zegt de directeur. Ook het ontdekken wat niet bij iemand past is belangrijk.

Het traject moet uiteindelijk leiden tot minder uitval van studenten, niet alleen bij het NHTV, maar in heel Nederland. Hogescholen en universiteiten hebben vandaag de dag te maken met circa 50.000 eerstejaars studenten die switchen of stoppen. Discover your future geldt namelijk als onderwijsinnovatieproject. Afgelopen maart stelde de Rijksoverheid de hogeschool daarvoor een subsidie van 50.000 euro ter beschikking.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids