Normal_hardlopen__sporten__rennen

De opleidingen aan De Haagse Hogeschool, Fontys, HAN, Hanzehogeschool, HvA, HZ University of Applied Sciences, Inholland en Windesheim op het terrein van sportbeleid, -educatie en -management dragen vanaf september 2017 de nieuwe gezamenlijke naam Sportkunde. Van obesitas tot sport in probleemwijken: de sportkundige in spe vindt niet alleen op én in het sportveld kansen en uitdagingen, maar ook daarbuiten. Op de eerste landelijke opleidingsdag op donderdag 1 juni op Windesheim blikken de acht nieuwe Sportkundestudies vooruit. Dit meldt Windesheim.

In de 25 jaar nadat de voorloper van de bacheloropleiding Sportkunde het eerste startsignaal gaf, is er veel veranderd. De aandacht van alumni schuift op van een ‘pure sportcontext’ naar een bredere maatschappelijke inbedding van sport in de samenleving én de rol die sportkundigen daarin kunnen spelen. De vier panelleden die op 1 juni als discussieleider optreden zijn het daarover eens. Onder hen Dennis Arts, voorzitter Landelijk Overleg Sportkunde, die deze trend als volgt samenvat:

“Dat sport en bewegen activiteiten zijn voor de jeugd, verschuift naar een beeld dat iedereen ervan profiteert: van jong tot oud. Van sociaal ‘randverschijnsel’ schuift sport op naar het centrum van de samenleving. Meedoen vanuit elke doelgroep en in alle levensfases is het devies. Zowel in verenigingsverband als ‘ongebonden’, sporten we steeds vaker in het kader van welzijn, onderwijs, sociale cohesie en stedelijk beleid. Voor sportkundigen een gouden kans om de kracht en vormende waarde van sport en bewegen te benutten in alle facetten van de samenleving.”

Dat de allereerste landelijke opleidingsdag op de Calo plaatsvindt, is geen toeval. Een kwarteeuw geleden startte de Calo van Windesheim met de eerste voorloper van wat nu Sportkunde heet, namelijk Sport en Bewegen. Toen nog in Arnhem gesitueerd, is de Calo ‒ die zich nu bevindt op de Campus van Windesheim ‒ dus bij uitstek dé plek om terug te blikken én de bal vooruit te spelen.

Cabaretier Peter Heerschop, ooit zelf student aan een sportopleiding, treedt op als moderator en een panel geeft zijn visie op de kansen en uitdagingen die er liggen. Na de aftrap op Windesheim in 2017 is het de bedoeling dat elk jaar een andere hogeschool met een Sportkundeopleiding deze landelijke studiedag organiseert.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids