Normal_college__studenten__collegezaal__studie

De nieuwe gedragsregels voor Groninger studentenverenigingen zijn sinds gisteren een feit. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool Groningen (HG) hebben de Gedragscode Studentenverenigingen en -organisaties Groningen opgesteld en goedgekeurd. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Met de gedragsregels willen de hoger onderwijsinstellingen en de studentenverenigingen paal en perk stellen aan de excessen die regelmatig plaatsvinden tijdens de studentenontgroeningen. In de gedragscode worden de besturen van de studentenverenigingen expliciet verantwoordelijk gehouden voor “het beleid, de organisatie en de uitvoering van de introductietijd, zowel binnen als buiten het verenigings- of organisatiegebouw.”
 
Studentenverenigingen zijn verplicht incidenten te melden bij de Adviescommissie Introductietijden (ACI). De straffen op overtreding van de nieuwe regels zullen per geval worden bepaald. Zowel de ACI als de colleges van beide onderwijsinstellingen kunnen nu zelf aangifte doen bij het vermoeden van strafbare feiten. In de nieuwe gedragscode is het opleggen van zwijgplicht expliciet verboden. 
 
Volgens de ACI moeten alle verenigingen de nieuwe regels in principe ondertekenen. Met ingang van het studiejaar 2017/2018 gaan ze officieel in.
 
In Amsterdam is in februari van dit jaar de gedragscode 'Promotie- en kennismakingstijd' ondertekend door de Amsterdamse hoger onderwijsinstellingen UvA, VU, HvA en de Amsterdamse Kamer van Verenigingen, de koepelorganisatie van 25 Amsterdamse studentenverenigingen.  
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids