Normal_hogeschool_windesheim

Op hogeschool Windesheim in Zwolle wordt volgend schooljaar een kleine proef gehouden met het betalen per studiepunt. Een vijftigtal studenten start met het experiment. In plaats van het vaste bedrag aan collegegeld wordt er betaald per studiepunt dat behaald wordt. Dat meldt het AD. 

Zwolle volgt het voorbeeld van Amsterdam. Op de UvA werd eerder deze maand al bekend dat het zogenaamde ‘flexstuderen’ komend schooljaar ingevoerd zou worden. Het experiment wordt behalve in Amsterdam en Zwolle op nog twee andere onderwijsinstellingen uitgevoerd.

Het doel van het betalen per behaald studiepunt is om studenten meer flexibiliteit te geven. Jongeren die voltijd studeren krijgen de gelegenheid om zich naast hun studie bezig te kunnen houden met bijvoorbeeld werk of zorg voor een naaste. Studenten die dan maar voor de helft aan vakken volgen, hoeven dus niet het volledige collegegeld voor een jaar te betalen.

Tijdens het experiment wordt er gekeken wat de praktische en financiële gevolgen zijn van deze flexibele vorm van studeren. De studenten die meedoen aan de proef  moeten hun eerste studiejaar hebben afgerond. Daarnaast moeten zij voor het komende studiejaar voor minimaal één vak betalen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids