Normal_hogeschool_saxion

Hoe ga je om met bodemdaling? Wat werkt in welke situatie? Onder regie van de provincie Zuid-Holland en de Stichting Toegepast Waterbeheer (STOWA) werken studenten van de hogescholen Utrecht, Aeres en Saxion onderdelen van een bodemdaling-toolkit uit en verzamelen inzichten om de toolkit te vullen. Dit meldt provincie Zuid-Holland.

Bodemdaling, door veenoxidatie en door zetting van slappe kleigronden, veroorzaakt wateroverlast, funderingsproblemen en belemmeringen voor de melkveeteelt. Recent becijferde het Planbureau voor de Leefomgeving dat de kosten voor het omgaan met bodemdaling kunnen oplopen tot 22 miljard euro in 2050. De provincie werkt samen met gemeenten, waterschappen, Rijk en kennisinstellingen in het Kennisprogramma Bodemdaling.
 
Onderdeel van de zoektocht naar oplossingen is het ontwikkelen van een bodemdaling toolkit. Deze toolkit moet iedereen die aan de slag wil met bodemdaling helpen door actuele kennis, instrumenten en ervaringen beschikbaar te maken. Dat gaat om kennis en ervaringen over technieken zoals onderwaterdrainage, natte teelten of wegenbouw op piepschuim, maar ook kennis over zaken als financieringsconstructies en regelgeving. Studenten van de Hogeschool Utrecht, Aeres Hogeschool en Saxion Hogeschool werken onderdelen van de toolkit uit onder regie van de provincie en STOWA, het kenninstituut van de waterschappen. De gemeente Woerden, Antea Group en Sweco begeleiden de studenten daarbij. De eerste fase van de ontwikkeling van de bodemdaling-toolkit wordt voor de zomer 2017 afgerond.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids