Logo_cbs_logo

Acht op de tien Nederlanders vinden dat er (heel) veel spanningen in de samenleving zijn tussen bevolkingsgroepen, zoals tussen mensen met en zonder migratieachtergrond of tussen mensen met verschillende opleidingsniveaus. Minder dan de helft van hen ervaart die spanningen ook zelf in hun directe omgeving. Dat meldt het CBS op basis van het onderzoek Belevingen 2016.

Ongeveer twee derde van de volwassenen in Nederland was in 2016 van mening dat er veel tot heel veel spanningen bestaan tussen personen zonder en met een migratieachtergrond, of tussen religieuze groepen. Een kwart van de volwassenen ziet ook regelmatig spanningen tussen mensen met een laag opleidingsniveau en hoogopgeleiden. Vier op de tien geeft aan dat ze tegenstellingen zien tussen arm en rijk, en minder dan twee op de tien ziet spanningen tussen jongeren en ouderen.
 
Vooral jongeren, middelbaaropgeleiden en vrouwen zijn van mening dat er spanningen zijn in de samenleving. Zij ervaren ze zelf ook vaker in hun directe omgeving. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids