Logo_logo_nuffic_nieuw

In Nederland studeren ruim 112.000 internationale studenten. Het hoogste aantal ooit gemeten, concludeert Nuffic in de analyse van de laatste cijfers over studentenmobiliteit. In totaal studeren er studenten met 164 verschillende nationaliteiten in het hoger onderwijs. Daarmee wordt de studentenpopulatie steeds diverser. De 22.000 studenten uit Duitsland weten ons land het best te vinden, gevolgd door studenten uit China (4.300) en Italië (3.300). Dit meldt Nuffic.

Aan hogescholen is het aandeel internationale studenten het grootst aan de kunstvakopleidingen. Bij de universiteiten zijn de University Colleges het meest internationaal. Naar verhouding kwamen steeds meer internationale studenten van buiten Europa. Vooral studenten uit landen als India, Indonesië en Zuid-Korea schreven zich afgelopen jaren steeds vaker in voor een studie in Nederland. De groep internationale studenten die in 10 jaar tijd het hardst is gegroeid, is die uit de elf landen waar Nuffic een Netherlands Education Support Office heeft; een groei van meer dan 150 procent sinds 2006-2007. De taak van die buitenlandse kantoren is het promoten van het Nederlandse hoger onderwijs.

Van verdringing van Nederlandse studenten lijkt geen sprake. De recente discussie hierover focuste zich op de instroom in bachelorprogramma’s in de techniek. Studenten van buiten de Europese Unie volgen opvallend vaak een master in de technische hoek. Het percentage internationale studenten in de bachelorfase is met minder dan 10 procent juist laag.

Nederland doet het qua groei van de internationale instroom beter dan het wereldgemiddelde. Ons marktaandeel van alle mobiele studenten wereldwijd steeg sinds 2006-2007 met circa 15 procent tot bijna 2 op elke 100. De goede kwaliteit van het Nederlandse onderwijs, het grote aantal Engelstalige opleidingen en de relatief goede betaalbaarheid van de programma’s zijn veelgenoemde redenen om voor Nederland te kiezen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids