Normal_boeken_papier_stapel

Henk Hagoort, voorzitter van Hogeschool Windesheim in Zwolle, wil dat het hbo drastisch wordt veranderd. Hij pleit er onder andere voor dat studenten zelf kunnen kiezen hoe ze hun opleiding samenstellen. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad. 

Het doel van de plannen van Hagoort is om het hbo beter te laten aansluiten op de wensen van het bedrijfsleven. Bovendien vindt hij dat een student  een leven lang moet kunnen leren. Het begin van de opleiding zou ook het begin van de loopbaan moeten zijn. Volgens de bestuurder is vier jaar studeren niet genoeg om daarna succesvol te zijn gedurende een hele carrière. Dit huidige onderwijssysteem is wat Hagoort betreft achterhaald.

Om de nieuwe ideeën alvast te testen, wordt er volgend studiejaar een proef gestart waarin erkende modules los worden aangeboden aan studenten. Bij 240 punten uit deze modules halen studenten een diploma. Studenten zouden tijdens deze vorm van studeren onder begeleiding moeten staan van loopbaanbegeleiders. Het enige kritiekpunt is dat de modules die studenten kunnen kiezen samen wel als een volwaardige opleiding moeten worden gezien.

Bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) waardeert de hervormende plannen van zijn collega uit Zwolle. Hij zegt dat dergelijke ideeën ook al op de CHE worden geëxperimenteerd, maar dat het ook nodig is dat de doorontwikkeling van flexibilisering nog verder ontwikkeld moet worden. Van Wijnen wil de discussie over de hervorming van het hbo dan ook verder verdiepen. Het maatschappelijk belang staat daarbij voorop.

Ook volgens de Vereniging van Hogescholen zijn de plannen van Hagoort aanleiding voor een brede discussie. De vereniging zal het experiment met de losse modules op Windesheim komend studiejaar dan ook met belangstelling volgen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids