Normal_geld_rekenmachine_belasting

Uit de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma´s door het CPB blijkt dat de VVD de huurtoeslag voor studenten wil afschaffen en bovendien per saldo niet investeert in studenten. De SP daarentegen komt uit de bus als de partij die het meeste geld over heeft voor studenten. Dit blijkt uit een inventarisatie van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). 

Voorzitter van de LSVb Jarmo Berkhout: “Het is schandalig dat de VVD eerst de basisbeurs heeft afgepakt, en nu ook nog eens de huurtoeslag voor studenten wil afschaffen. Deze partij heeft duidelijk niet veel over voor studenten.”

De LSVb heeft de doorrekeningen uitgepluisd op investeringen in het hoger onderwijs. Daarbij zijn investeringen in onderzoek buiten beschouwing gelaten. Wat overblijft zijn investeringen of bezuinigingen in de algemene bekostiging en investeringen en bezuinigingen in bijvoorbeeld de basisbeurs en het studenten-ov. Dat leidt tot het volgende lijstje:

SP: 0,8 miljard
GroenLinks: 0,6 miljard
ChristenUnie: 0,5 miljard
D66: 0,4 miljard
CDA: 0,3 miljard
PvdA: 0,2 miljard
VVD: 0,0 miljard

Met dit lijstje kunnen studenten goed zien welke partij wat voor ze over heeft. Zo wordt het duidelijk of partijen echt hun beloftes nakomen of niet. Jarmo Berkhout: “Na jaren van bezuinigingen wordt het tijd dat de politiek weer de portemonnee trekt voor studenten. Nu is duidelijk welke partijen daar echt toe bereid zijn.”

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids