Normal_friesland__fries__vlag
 
Er moeten in Friesland meer drietalige scholen komen. Dat zegt DINGtijd, adviesorgaan voor het Fries. In het (hoger) beroepsonderwijs wordt bijna geen Fries gegeven. Volgens het adviesorgaan zou de provincie nog meer zijn leidende rol moeten oppakken om meertalige scholen te stimuleren. Dit meldt Omrop Fryslan.
Op drietalige scholen wordt lesgegeven in het Engels, in het Nederlands en in het Fries. Uit onderzoek van DINGtijd blijkt dat het Fries heel verschillend in scholen is geïmplementeerd. Zo is de helft van de peuterspeelzalen tweetalig. 72 van de 420 Friese basisscholen geeft drietalig onderwijs. In het voortgezet onderwijs zijn er zes scholen die meertalig onderwijs aanbieden. Daarvan doen zo'n 75 tot 100 leerlingen per jaar in het Fries examen. Meertaligheid is door de multiculturele maatschappij een vraagstuk in heel Nederland.
 
Het mbo en het hbo kent bijna geen lessen in het Fries. Een positieve uitzondering vormen daarop de hogescholen NHL Hogeschool en Stenden in Leeuwarden. Op de pabo-opleidingen van beide hogescholen krijgen alle studenten in de eerste twee jaar Friese les. Ook kunnen ze kiezen voor het vak meertaligheid. Bovendien wordt er hard aan gewerkt om het meertalig onderwijs nog beter op de kaart te zetten, zegt Sieta de Vries, docente Fries op beide hogescholen. "Onze ambitie is om translanguaging ook in de toekomst nog meer in het onderwijs te verwerken", zegt De Vries. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids