Normal_ov_chipkaart_inchecken

Vandaag maakt minister Bussemaker van Onderwijs bekend dat de verhoging van de boete voor studenten die hun OV-kaart te laat stopzetten niet door gaat. Het CDA-VVD- amendement dat de minister opdroeg om de boete te verdubbelen is volgens haar niet uitvoerbaar. Bij de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) leidt dit tot grote vreugde. Zij spraken eerder al van een onrechtvaardig plan. Dat meldt LSVb.

Voorzitter van de LSVb Jarmo Berkhout: “Het is van de zotte om de boete de verdubbelen terwijl de informatievoorziening niet eens deugt. Het is dan ook een goede zaak dat studenten niet nog harder gestraft gaan worden dan nu al het geval is.”

Beide studentenorganisaties benadrukken dat er veel betere oplossingen te bedenken zijn dan studenten beboeten voor het gebruik van hun OV-kaart. Daarom juichen zij het voorstel van Bussemaker toe, die zich tegen het CDA-VVD-plan keert. Het liefste zien zij dat de OV-kaart automatisch afloopt als het reisrecht van een student niet meer geldig is. Ook laat de informatievoorziening nog te wensen over. Jan Sinnige, voorzitter van het ISO: “Zonder fatsoenlijke informatievoorziening leg je geen boetes op. De voorkant moet eerst op orde komen, voordat je aan de achterkant geld gaat vragen.” De LSVb en het ISO hopen dat het automatisch stopzetten nu serieus onderzocht gaat worden.

Door: Redactie Nationale Onderwjisgids