Normal_iue_islamitische_universiteit_van_europa

De Belastingdienst blijkt niet de enige overheidsinstantie die niet te spreken is over de gang van zaken bij de Islamitische Universiteit van Europa (IUE) in Rotterdam. Eerder zou de Onderwijsinspectie de particuliere imamschool al op de vingers hebben getikt. De instelling noemt zich 'universiteit', terwijl de school slechts een hbo-accreditatie heeft en dus geen wetenschappelijk onderwijs aanbiedt. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

De IUE presenteert zich op de website als een wetenschappelijk instituut waar op "hoog niveau academisch onderwijs" [vertaling van Turks/Arabische beschrijving op de website] wordt geboden. Dat is misleidend en de IUE gaat daarmee haar boekje te buiten, oordeelt de inspectie. De Onderwijsinspectie heeft de school hierop aangesproken.

Ook zou Vrije Universiteit heeft klachten over de imamschool. De IUE zou het logo van de Amsterdamse universiteit op de website gebruiken maar beide instellingen hebben niets met elkaar te maken, zegt woordvoerster Elles Paijens van de VU. De universiteit neemt daarom maatregelen tegen de IUE voor het illegale gebruik van het logo.

Eerder deze week werd bekend dat de FIOD onderzoek doet naar de IUE. Drie bestuurders van de school zijn gearresteerd en worden onder meer verdacht van fraude door onterechte giftenaftrek. CDA-Kamerlid Michel Rog wil een debat in de Tweede Kamer over de kwestie.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids