Normal_geld_rekenmachine

Rector magnificus Bert van der Zwaan van de Universiteit Utrecht vind dat er meer geld naar het hbo moet gaan. De uitspraak van de topbestuurder komt voort uit zijn doel om te voorkomen dat de kwaliteit op universiteiten omlaag gaat. Dit meldt RTV Utrecht. 

Van der Zwaan is van mening dat steeds minder studenten in de toekomst zullen slagen en diegenen die hun studie wel succesvol afronden vaak alleen zitten voor het diploma. "Er is iets mis met ons systeem en dat heeft vooral te maken met de manier waarop leerlingen kiezen tussen het hbo en de universiteit." De rector magnificus zegt dat een universitaire opleiding de beste baangarantie geeft en veel mensen het hbo een slechtere opleiding vinden. "Dat zou moeten veranderen", aldus Van der Zwaan.

De rector magnificus wil dat het hbo weer gelijkwaardig gewaardeerd wordt als de universiteit. Op die manier zouden mensen die geïnteresseerd zijn in wetenschappelijk onderzoek naar de universiteit gaan en de liefhebbers van toegepast onderzoek naar het hbo. Daarnaast pleit hij ook voor een nieuwe toelatingsprocedure. Tevens is het volgens hem belangrijk dat kinderen en hun ouders al veel eerder gaan nadenken over de toekomst.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids