Normal_thom_de_graaf_hbo-raad

De NVAO oordeelde de kwaliteit van 24 bacheloropleidingen tot leraar in het voortgezet onderwijs aan 8 hogescholen als ‘zeker voldoende’, een aantal opleidingen als ‘goed’ en bij een groot deel van de opleidingen worden een of meerdere standaarden ook als ‘goed’ beoordeeld. Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, reageerde positief op het rapport en vindt het oordeel van de NVAO een verdient resultaat. Dat meldt Vereniging Hogescholen.

“De lerarenopleidingen hebben veel werk verzet om de kwaliteit van de instromende studenten te verbeteren, het opleidings- en professionaliseringsniveau van de lerarenopleiders te verhogen en hebben een stevige ontwikkeling van het praktijkgericht onderzoek in gang gezet”, zegt De Graaf. Voor de opleidingen markeert de analyse van de NVAO dat de inzet van de afgelopen jaren op het verstevigen van de kwaliteit van de opleidingen, onder meer door het blijven investeren in de centrale kennisbases, kennistoetsen en peer review die de lerarenopleidingen binnen 10voordeleraar gezamenlijk hebben neergezet, effectief is en zichtbaar voor de buitenwereld. Het oordeel sluit aan bij een positieve trend in de kwaliteit van de hbo lerarenopleidingen.

De NVAO constateert in haar rapport dat de opleidingen een zichtbare verbeterslag hebben gemaakt ten opzichte van de vorige accreditatie zes jaar geleden, en deze verbeterslag gaat nog door. Op het moment van visitatie werken de hogescholen verder aan het vernieuwen van de opleidingen, het implementeren van de nieuwe afstudeerrichtingen/specialismes, het verhogen van de kwaliteit van eindwerken en het verbeteren van de kwaliteit van de instroom. In het kader van de hbo lerarenagenda 2015-2018 ‘Opleiden voor de Toekomst’ zullen de hogescholen zich blijven inzetten op de verdere versterking van de opleidingen, en worden ook de aandachtspunten die door de NVAO worden meegegeven in het rapport, actief opgepakt. Op 16 december organiseert de NVAO, in samenwerking met de Vereniging Hogescholen en 10voordeleraar, een bijeenkomst over de tweedegraads lerarenopleidingen waar de uitkomsten van het NVAO rapport worden besproken.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids