Normal_college__studenten__collegezaal__studie

Er bestaan nog steeds grote verschillen tussen Opleidingscommissies (OC) onderling en tussen het hbo en wo. Het aantal keer dat een OC vergadert of adviezen uitbrengt varieert, namelijk van 2 tot meer dan 10 per jaar. Voor 10 procent van de opleidingen in het hbo bleek tenminste een half jaar geen OC actief te zijn. Meer dan de helft van de hbo-studenten (51 procent) kent het bestaan van de OC’s helemaal niet. In het wo is dat 39 procent. Wat betreft tijdsinvestering, ondersteuning, facilitering en samenwerking binnen de instelling zijn er veel verschillen aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs.

Onder de titel “Recht van spreken” organiseerde de inspectie van het Onderwijs op vrijdag 4 november een werkconferentie over het belang van OC’s in het hoger onderwijs. De conferentie was bedoeld om studenten- en docentleden van de OC’s, opleidingsmanagers en bestuurders met elkaar in gesprek te laten gaan over het belang van goed functionerende OC’s en om ‘best practises’ te delen.

Enkele artikelen uit de Wet versterking bestuurskracht onderwijsinstellingen (Wvb) die voor Opleidingscommissies van belang zijn treden in werking op 1 september 2017. De Wvb versterkt de positie van de OC. Naast advies over het bevorderen en waarborgen van de kwaliteit van de opleiding, krijgen OC’s op onderdelen van de OER (onderwijs- en examenregeling) ook instemmingsrechten. De grotere verantwoordelijkheid (ook voor accreditatie van de opleiding), vraagt dus om verdere professionalisering en profilering van de OC’s.

De veranderingen als gevolg van de Wvb waren voor de inspectie reden om de huidige positie van OC’s te onderzoeken. Het onderzoeksrapport wordt in december aan minister Bussemaker van Onderwijs aangeboden. De conferentie liep daar alvast op vooruit door de belangrijkste bevindingen te delen. Bovendien wordt de opbrengst van de conferentie gebruikt om het eindrapport verder te verdiepen.

Aansluitend volgde er een presentatie vanuit de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) en was er een paneldiscussie met Robin van der Bles van Interstedelijk Studentenoverleg (ISO), Jarmo Berkhout (LSVB) Thom de Graaf (Vereniging Hogescholen) en Martin Paul (CvB Universiteit Maastricht en bestuurslid Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten, VSNU). 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids