Normal_college__studenten__collegezaal__studie

Het aantal aanmeldingen va eerstejaars studenten voor het hoger beroepsonderwijs lijkt dit studiejaar licht gestegen te zijn. Landelijk zijn er 4,5 procent meer studenten begonnen aan een hbo-opleiding dan in 2015. Dit meldt Vereniging Hogescholen.

Dit blijkt uit de voorlopige instroomgegevens voor het studiejaar 2016/17 die de Vereniging Hogescholen vrijdag publiceerde. In de sectoren economie en bètatechniek, de twee grootste sectoren van het hbo, groeit het aantal eerstejaars studenten met circa 6 procent. Bij de meeste andere studies is er ook sprake van een groei van het aantal eerstejaarsstudenten. Alleen bij de hogere sociale studies daalt de instroom met ruim 2 procent. Op de pabo hebben zich 8 tot 10 procent meer studenten ingeschreven dan vorig jaar. Na de krimp van vorig jaar met een derde van de studenten is dit een positieve ontwikkeling. 
 
De genoemde cijfers zijn nog niet definitief. Ze zijn gebaseerd op het aantal verzoeken tot inschrijving van studenten via Studielink, voor zowel Associate degree en hbo-bachelor opleidingen. De uiterste datum voor het voldoen aan alle inschrijfvoorwaarden was 1 oktober. In de komende periode worden alle inschrijvingen administratief verwerkt, waarna definitieve instroomcijfers beschikbaar komen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids