Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Ruim vijftig studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) dagen de school voor de rechter. Volgens de bachelorstudenten Medische Hulpverlening konden zij geen stageplek krijgen, omdat de HAN was vergeten een BIG-registratie voor de studenten aan te vragen. Hierdoor hebben zij flinke studievertraging opgelopen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Voor hun stage als bijvoorbeeld ambulancemedewerker, anesthesiemedewerker en spoedeisende hulpmedewerker moesten de studenten ingeschreven worden in het BIG-register, de databank waarin officieel erkende gezondheidswerkers staan geregistreerd. De HAN had dit op tijd voor hen moeten doen, maar deed  pas in 2014 een BIG-registratieverzoek bij het ministerie, terwijl de opleiding al in 2010 was gestart. 
 
De studenten hebben door de gang van zaken flinke studievertraging opgelopen en eisen daarom 20.000 euro per student per vertraagd studiejaar. Volgens een woordvoerder van het Landelijk Studenten Rechtsbureau dat de studenten bijstaat, is hen door de HAN een coulanceregeling aangeboden van omgerekend 3000 euro.
 
Medische studenten van de Hogeschool Utrecht (HU) hebben al eerder een rechtszaak aangespannen aangaande een vergelijkbare situatie en hierin heeft de rechter geoordeeld dat de HU aansprakelijk is voor de studievertraging van de studenten. Over de hoogte van de schadevergoeding loopt nog een zaak in hoger beroep. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids