Normal_treinstation_winschoten

Zowel de ochtend- als de avondspits bestond in 2014 voor ruim de helft uit werkenden. Scholieren en studenten, na werkenden de grootste groep spitsreizigers, zorgden voor een scherpe piek in de ochtendspits. Dit blijkt uit het Onderzoek Verplaatsingen in Nederland (OViN) waarin mensen hun verplaatsingsgedrag bijhouden. De spoorwegen willen juist de drukte in de trein in de spits verminderen en hebben daarom onderwijsinstellingen gevraagd colleges naar de avonduren te verschuiven. Dit meldt CBS. 

In de ochtendspits van een gemiddelde werkdag in 2014, maakten Nederlanders bijna 8,3 miljoen verplaatsingen met onder andere de auto, fiets of openbaar vervoer. Tijdens de piek in de ochtendspits, rond 8.15 uur, waren op een gemiddelde werkdag ruim 2,4 miljoen mensen onderweg. De piek valt samen met het tijdstip waarop de meeste scholieren en studenten onderweg waren. De ochtendspits voor werkenden is minder geconcentreerd rond één tijdstip, maar wel omvangrijker dan voor studenten en scholieren. De piek in de avondspits was te zien om 17 uur. Deze was met bijna 2 miljoen verplaatsingen iets lager dan het drukste moment tijdens de ochtendspits. De omvang van het spitsverkeer verschilde per werkdag. Studenten en scholieren waren op maandag het minst op pad in vergelijking met de andere werkdagen.

Vorig jaar oktober riep NS-topman Roger van Boxtel onderwijsinstellingen op om de lestijden dit jaar te spreiden. Dat is nodig zegt hij omdat er dit jaar mogelijk een tekort is aan treinen en dan kan het flink dringen worden om een zitplaats in de spits. Minister Bussemaker van Onderwijs was het niet eens met de oproep en gaf aan dat het niet de bedoeling kan zijn dat scholen alleen het gebrek aan treinstellen van de NS oplossen. De bewindsvrouw vond wel dat scholen en ov-bedrijven samen moeten kijken hoe ze elkaar konden helpen. De MBO Raad was van mening dat het niet aan het onderwijs is om de problemen van de NS op te lossen. Ook de studenten waren het niet eens met het plan om colleges naar de avonduren te verschuiven. Universiteit Wageningen heeft inmiddels een proef met avondcolleges, ondanks groot verzet van studenten. De universiteit is de proef gestart om lestijden te kunnen spreiden, niet om studenten uit de spits te houden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids