Normal_copyright_stockfreeimages_student_huiswerk_stapel_boeken_leren_lezen

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) pleit voor erkenning van schakeltrajecten als voltijdsopleiding. Dit is nu nog niet het geval, waardoor studenten van zo'n overstaptraject van het hbo naar de universiteit geen recht hebben op een lening, studiefinanciering en ov-kaart. Dit meldt de LSVb.

Studenten die willen overstappen van het hbo naar de universiteit moeten schakeltrajecten volgen, ook wel pre-masters genoemd, om toegang te krijgen tot een universitaire master. Zo'n schakeljaar wordt echter niet gezien als een voltijdsopleiding, maar wordt aangeboden als contractonderwijs. Hierdoor hebben de schakelstudenten geen recht op een lening, studiefinanciering of een ov-kaart. Daar komt bij dat het collegegeld voor zo'n schakeljaar ook nog eens anderhalf keer zo hoog is als normaal: bijna 3000 euro. 
 
Volgens voorzitter Jarmo Berkhout van de LSVb worden op deze manier de rechten van de studenten niet goed beschermd. Hij vindt het te gek voor woorden dat er voor deze studenten, die juist graag verder willen studeren, zo veel drempels worden opgeworpen. Hiermee is de toegankelijkheid van het onderwijs is het geding. Volgens de LSVb zouden de schakeltrajecten erkend moeten worden als volwaardige voltijdsopleidingen, te meer omdat de meeste trajecten ook voltijds zijn, zo blijkt uit een inventarisatie van de studentenvakbond.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids