Normal_docent_klas_lokaal_studenten

De sociale ongelijkheid in onze samenleving dreigt toe te nemen. Afkomst is nog steeds een etiket waaraan maar moeilijk lijkt te ontkomen en blijkt daardoor bepalend voor de toekomst van kinderen. Dat stelt bestuursvoorzitter Wim Boomkamp van Saxion Hogescholen in zijn rede tijdens de opening van het nieuwe studiejaar. Als een van de oorzaken van het inzakken van de emancipatie van kansarme groepen, noemt Boomkamp het afschaffen van de basisbeurs. Dit meldt Tubantia.

Het hbo zou de plek moeten zijn voor maatschappelijke vooruitgang maar volgens Boomkamp gooit het pas ingevoerde leenstelsel roet in het eten. Door het afschaffen van de studiefinanciering lijkt de toegang tot een hogere vervolgopleiding te worden afgesneden voor een groeiende groep jongeren. “Al direct na die maatregel zagen we vorig jaar de  doorstroming van het mbo naar het hbo met zo’n 10 procent afnemen”, aldus de bestuursvoorzitter.

Bestuursvoorzitter John van der Vegt van ROC van Twente onderschrijft de waarschuwing van Boomkamp: “Nederland was groot in het laten doorstromen van leerlingen naar hogere niveaus maar dat is helaas minder geworden”. Ook Van der Vegt constateert dat het moeilijk is om aan afkomst te ontkomen. Vroeger was het niet vreemd om van het vmbo via mbo naar het hbo door te stromen, nu lijkt het de norm geworden om met een havo-diploma aan de hogeschool te beginnen. Dit is het gevolg van het prestatiegerichte beleid om leerlingen zo snel mogelijk hun diploma te laten halen. Van der Vegt vindt dat ook de weg via het middelbare onderwijs weer gestimuleerd moet worden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids