Normal_student__studeren__leren__aantekeningen__college__schrijven

Vanaf volgend collegejaar is loting definitief overal afgeschaft. Gevolg hiervan is dat de deadline voor de inschrijving van lotingstudies flink naar voren is gehaald. Studenten moeten zich nu voor 15 januari 2017 hebben ingeschreven. Dat meldt BNR.

In plaats van de loting handhaven opleidingen voortaan een decentrale selectie. Deze selectie kost meer tijd dan de loting, waardoor de inschrijfdatum naar voren is gehaald. Met de nieuwe vorm van selectie kunnen opleidingen kijken hoe gemotiveerd de studenten zijn. De selectie wordt door de instellingen zelf uitgevoerd en kan variëren van een dag meelopen, proefstuderen of een opdracht doen.

Vanaf schooljaar 2017-2018 vervalt de centrale loting. Wel kunnen onderwijsinstellingen studenten die een numerus fixus opleiding willen volgen selecteren op onder andere onderwijsprestaties, motivatie en persoonlijkheidskenmerken. De kans dat de juiste student op de juiste plek komt wordt zo groter.

Studentenorganisaties vrezen juist dat studenten buiten de boot vallen, omdat zij zich maar bij maximaal twee lotingstudies mogen aanmelden. Zo kan het voorkomen dat een student bij beide studies wordt uitgeloot en daarna geen mogelijkheid meer heeft om zich voor een andere lotingstudie in te schrijven. Voor opleidingen als geneeskunde en tandheelkunde geldt zelfs dat studenten zich nog maar bij één onderwijsinstelling mogen inschrijven. Studenten zijn hierdoor genoodzaakt een andere studie te gaan volgen of een jaar te wachten op een nieuwe kans.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids