Normal_computer__studeren__werken__student__digitaal

De begeleiding bij het schrijven van een scriptie loopt volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) niet altijd op rolletjes. Veel studenten zouden klagen over de slechte scriptiebegeleiding op vier hogescholen. Volgens de vakbond zoeken steeds meer studenten daarom hulp bij externe scriptiebegeleiders. Dat meldt NOS.

Uit de klachten die het LSVb binnenkrijgt blijkt dat studenten vooral problemen ervaren met de begeleiding van hun scriptie. “Doordat studenten gepusht worden om zo snel mogelijk hun papiertje te halen, gaat de kwaliteit achteruit”, zegt Jarmo Berkhout, voorzitter van de LSVb. De studentenvakbond wil daarom nog voor het eind van dit collegejaar om de tafel met de vier hogescholen waar de meeste klachten over binnenkomen.

Steeds meer studenten kiezen ervoor om ergens anders begeleiding te zoeken voor hun scriptie. Bijvoorbeeld door middel van een bootcamp, een relatief nieuwe vorm. Hier werken de studenten een week lang onder toezicht aan hun scriptie. Deelname kost honderden euro's. De slechte begeleiding is niet de enige reden dat de studenten ergens anders hulp zoeken. Volgens de LSVb willen de studenten ook voorkomen dat ze vertraging oplopen, omdat de basisbeurs is afgeschaft.

Thijs den Otter van de Algemene Onderwijsbond staat kritisch tegenover de bootcamp. De onderwijsbond zegt te snappen dat er een verband is tussen de financiële druk en de grote markt aan scriptiebureaus. Toch is de bond van mening dat de studenten na vier jaar zelf hun scriptie moeten kunnen schrijven en vindt het raar als dat niet lukt. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids