Normal_kinderen__les__hulp__juf__lerares__onderwijzer__docent__leerlingen__po__vo

Tussen 2014 en 2015 zijn er meer jonge docenten les gaan geven, zowel in het basisonderwijs als in het middelbaar onderwijs. Dit schreef minister Dekker aan de Tweede Kamer op basis van (voorlopige) cijfers van DUO en de Loopbaanmonitor 2016. Dit meldt Algemene Vereniging Schoolleiders.

In het basisonderwijs is de totale werkgelegenheid afgenomen met 1700 fte. Hierdoor is het aantal jonge leraren ook afgenomen. Toch is het aandeel jonge docenten ten opzichte van het totale lerarenteam gestegen, van 31,1 tot 31,2 procent. “Dit is een trendbreuk na jaren van daling van dit aandeel”, aldus Dekker in zijn brief.
 
In het voortgezet onderwijs is het aantal docentenbanen juist gegroeid met ongeveer 500 fte.  Het aandeel jonge docenten is hierin 0,7 procent gegroeid.
 
In 2015 had 70,9 procent van de pabo-afgestudeerden binnen een half jaar een baan vonden in het basisonderwijs. In 2014 was dat 68,8 procent. Ruim twee derde (67,5 procent) van de pas afgestudeerde vo-leraren vindt binnen een half jaar een baan in het onderwijs. Dat is een stijging van 0,4 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.
 
© Nationale Onderwijsgids