Normal_persfoto_hbo-take_off

Vijftien ondernemende (soms al afgestudeerde) hbo-studenten en lectoren hebben op dinsdag 28 juni gezamenlijk 600.000 euro toegekend gekregen voor onderzoek naar de marktkansen van innovatieve conceptideeën. Het geld is afkomstig van de nieuwe regeling Take-off hbo van Regieorgaan SIA. Deze regeling geeft voor het eerst ook aan studenten en onderzoekers uit het hoger beroepsonderwijs de ruimte om hun ondernemerschap verder te ontwikkelen. Dat meldt Regieorgaan SIA.

Het hoger beroepsonderwijs is een broedplaats van kennisgedreven ondernemerschap. De beoordelingscommissie van de eerste ronde van Take-off hbo heeft in totaal 51 aanvragen ontvangen, afkomstig van zestien hogescholen. Programmacoördinator Wouter Segeth: “Deze nieuwe regeling is noodzakelijk. Regelmatig zien wij dat studenten op hogescholen zeer goede innovatieve ideeën hebben, die kunnen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Deze ondernemers in de dop hebben tijd, geld, kennis en moed nodig om vervolgstappen te kunnen zetten. Maar geld en voldoende tijd hebben ze niet. Om door te groeien naar een eigen bedrijf en hun product op de markt te kunnen brengen, hebben ze een steuntje in de rug nodig.”

“We willen dat zoveel mogelijk hogescholen van deze regeling gebruik gaan maken. In de tweede fase van Take-off hbo, bieden we start-ups een lening aan. We hopen uiteraard dat er uit de vijftien gehonoreerde concepten een aantal start-ups ontstaan en dat deze bedrijven in aanmerking komen voor de lening. De continuïteit van succesvol ondernemerschap willen we graag waarborgen.”

Het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA (Regieorgaan SIA) financiert en stimuleert praktijkgericht onderzoek van hogescholen. Voor hogescholen is dit de basis voor een volwaardige tweede geldstroom voor praktijkgericht onderzoek. Onderzoek dat cruciaal is voor hun taak om nieuwe kennis te creëren en inzetbaar te maken voor het onderwijs en de beroepspraktijk.

© Nationale Onderwijsgids