Normal_tijd_geld

De scholen die onder verscherpt toezicht staan van de Onderwijsinspectie, doen er te lang over om weer een gezonde financiële positie te bereiken. Dit moet beter, vindt de Onderwijsinspectie. Met de vergaande bezuinigingen voor de afdeling Rekenschap en Juridische Zaken wordt dit echter lastig te realiseren. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond.

De Onderwijsinspectie vindt het zorgelijk dat de helft van de schoolbesturen die onder verscherpt financieel toezicht staan, daar al langer dan drie jaar onder staat. Volgens Jeroen van Wingerde, sinds begin 2014 directeur Rekenschap en Juridische Zaken van de Onderwijsinspectie, wil de inspectie toe naar een periode van maximaal twee jaar. “Als je een slagvaardig bestuur hebt dat beseft dat de financiële situatie verbeterd moet worden, dan zou dat in twee jaar tijd echt een eind moeten komen.”
 
Er zijn echter bezuinigingen op komst. De tijdelijke capaciteitsuitbreiding bij de afdeling Rekenschap en Juridische Zaken op het gebied van continuïteitstoezicht loopt dit jaar ten einde. Daarnaast moet er nog verder worden bezuinigd. Dat resulteert uiteindelijk in een afname van 40 procent van de huidige banen. Om hieraan tegemoet te komen, zijn er plannen om een deel van de kwaliteitsinspecteurs financieel bij te scholen, zodat zij ook op financieel gebied toezicht kunnen uitoefenen. 
 
Meer dan honderdduizend leerlingen en studenten zitten op scholen die onder verscherpt toezicht staan van de inspectie. De inspectie kijkt hierbij naar de ‘financiële continuïteit’ en controleert of schoolbesturen hun onderwijsgeld  rechtmatig uitgeven.
 
© Nationale Onderwijsgids