Normal_studenten__collegezaal__luisteren__hbo__uni

Twintig talentvolle studenten uit Ekurhuleni Metropolitan Municipality (Zuid-Afrika) gaan vanaf september vier jaar logistiek studeren aan de Academie voor stedenbouw, logistiek en mobiliteit van NHTV Breda. Ze gaan de Engelstalige opleiding Logistics and Economics of Logistics and Engineering volgen. De studenten zijn mede geselecteerd door NHTV en de gemeente Ekurhuleni sponsort hun collegegeld. Studenten met een bovengemiddelde eindexamencijfer maar niet de financiële middelen om te studeren, krijgen zo toch de kans een vervolgstudie te volgen. Dat meldt NHTV. 

Erkurhuleni is een onderdeel van de grootstedelijke gemeenten van Zuid-Afrika, een van de buurgemeentes is Johannesburg. De gemeentes Breda en Ekurhuleni hebben al jaren een samenwerkingsverband vanuit de Vereniging Nederlandse Gemeentes (VNG Internationaal) op gebiedsontwikkeling. Tijdens hun jaarlijkse tegenbezoek afgelopen september werd NHTV gevraagd een presentatie te geven waarna bleek dat er grote interesse was voor het kennisgebied logistiek. Dit ook vanuit het doel van Ekurhuleni om een aerotropolis te worden, waarbij logistiek een belangrijk aspect is. Ekurhuleni had hierbij het verzoek of NHTV Breda 20 studenten kon plaatsen. De overeenkomst is nu definitief en de kandidaten zijn inmiddels geworven door beide partijen.

De studenten die geselecteerd zijn hebben allemaal een hoog eindexamen gemiddelde, maar niet de financiële middelen om een vervolgstudie te volgen. Zij zien het als hun enige kans om hun leven en dat van hun familie een andere wending te geven en NHTV is zeer verheugd ze daarbij te kunnen helpen. Mocht deze pilot een succes blijken, dan volgen er meer.

Aan NHTV Breda studeren momenteel al ongeveer 1000 internationale studenten uit 60 verschillende landen. NHTV streeft naar international classrooms waarbij zoveel mogelijk verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd zijn, zodat studenten met en van elkaar kunnen leren. De totale studentenpopulatie op NHTV bedraagt 7000 studenten. De Academie voor stedenbouw, logistiek en mobiliteit telt momenteel 1200 studenten. Daarvan volgt ongeveer 33 procent de Engelstalige opleidingen. 

© Nationale Onderwijsgids