Normal_geld_briefgeld

Alle mbo’ers die in het nieuwe schooljaar aan het hbo willen gaan studeren, krijgen een brief van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Hierin worden ze aangespoord om te controleren of ze recht hebben op een aanvullende beurs van maximaal 380 euro per maand. Met de brief hoopt minister Jet Bussemaker van Onderwijs de onduidelijkheid omtrent het nieuwe leenstelsel te verminderen. Dit meldt Metro. 

Sinds de invoering van het leenstelsel zijn de rechten en plichten voor studenten er niet duidelijker op geworden. Veel mbo'ers weten niet dat de aanvullende beurs voor ouders met een laag inkomen is verhoogd naar maximaal 380 euro per maand, én dat deze beurs een gift is. Met de brief van DUO hoopt minister Bussemaker meer duidelijkheid te scheppen in de situatie, zodat mbo-studenten niet de verkeerde keuze maken op basis van onjuiste financiële informatie. “Als mbo-studenten om de verkeerde redenen besluiten om niet door te studeren aan een hogeschool, dan is dat een gemiste kans, voor zowel de scholier als voor de samenleving”, zegt minister Bussemaker.
 
Met de invoering van het nieuwe leenstelsel vorig jaar daalde het aantal mbo’ers dat doorstudeerde aan het hbo. Mbo'ers die niet verder studeerden, gaven aan een afkeer van lenen en het maken van schulden te hebben.
 
Naast de brief van DUO komt er ook een campagne voor alle mbo’ers. Op deze manier hoopt Bussemaker alle onduidelijkheid over de financiële kant van doorstuderen voor mbo'ers weg te nemen.
 
© Nationale Onderwijsgids