Normal_studenten__collegezaal__luisteren__hbo__uni

Steeds meer hogescholen en universiteiten komen met een apart introductiejaar voor hogeropgeleide vluchtelingen. De reguliere, voor elke migrant verplichte, inburgeringscursus is niet genoeg om hen goed voor te bereiden op het hoger onderwijs in Nederland. Dit meldt Trouw.

Meerdere hogescholen zijn bezig een vooropleiding te creëren voor hoogopgeleide vluchtelingen. Zo start Fontys Hogescholen in september met een zogenoemd 'pre-bachelor' jaar. Ook de Hogeschool Arnhem Nijmegen, Saxion en InHolland hebben plannen voor een vooropleiding speciaal voor de nieuwkomers. Andere instellingen hebben al ervaring met taal-schakeltrajecten, zoals de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Vrije Universiteit (VU). De Universiteit van Amsterdam startte er dit studiejaar mee. 
 
Naast gewone vakken leren vluchtelingen meer over samenwerken in projectgroepjes en het maken van presentaties. Ook vaardigheden op het gebied van ICT komen aan bod. De Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF helpt hogescholen en universiteiten met het begeleiden van hoger opgeleide vluchtelingen.
 
© Nationale Onderwijsgids