Normal_winnaar_pabo_voorleeswedstrijd_0

Lenneke Streefland van Pabo Fontys heeft gisteravond de vijfde landelijke finale van De Pabo Voorleeswedstrijd gewonnen. Hiermee mag ze zich een jaar lang de ‘Pabo Voorleeskampioen van Nederland’ noemen. Streefland las voor uit het boek De jongen die in de muur verdween van Lydia Rood. De jury prees het inlevingsvermogen van de uiteindelijke winnaar. Dat meld Stichting Lezen.

“Streefland heeft verbeeldingskracht, maakt goed oogcontact met het publiek en heeft veel rust en zelfvertrouwen”, aldus de jury. Inez de Groot uit Nijmegen werd tweede en Ruben de Vries uit Amersfoort eindigde als derde. Zij studeren respectievelijk aan de HAN Nijmegen en de Hogeschool Utrecht. Ook voor deze studenten had de jury lovende woorden over. De Groot werd geroemd vanwege haar ‘humor en goed gedoseerde emotie’, waar De Vries door de juryleden als ‘begenadigd verteller die het publiek weet te bespelen’ werd bestempeld.

De jury bestond uit Hubert Slings (directeur stichting entoen.nu), Simon van der Geest (schrijver) en Marion Valent (docent taalonderwijs Hogeschool Leiden). De presentatie was in handen van Ajouad El Miloudi (presentator Willem Wever en in 2015 deelnemer aan Wie is de Mol). Tussen het voorlezen door trad cabaretier Ronald Snijders op.

Van aankomende leerkrachten wordt verwacht dat zij kennis opdoen van kinder- en jeugdliteratuur en leren voorlezen. Daarom organiseert Stichting Lezen in samenwerking met stichting entoen.nu en de Openbare Bibliotheken een voorleeswedstrijd speciaal voor pabostudenten. Op deze manier kunnen zij het plezier in voorlezen ervaren en overbrengen op de leerlingen op hun (stage)school.

De Pabo Voorleeswedstrijd is gekoppeld aan de cultuurhistorische Canon van Nederland, die in september 2010 is opgenomen in de kerndoelen van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Kunst van Lezen heeft de vijftig canonvensters vanuit een literair perspectief toegankelijk gemaakt voor het onderwijs. De deelnemers aan de wedstrijd lezen voor uit een van de kinder- en jeugdboeken die horen bij de canon.

© Nationale Onderwijsgids