Normal_natuur__po__so__vo__buiten_spelen__onderzoeken

Vier noordelijke hogescholen en de Rijksuniversiteit Groningen bieden in het komend studiejaar een nieuwe minor aan: bionica. Dit is de wetenschap die onderzoekt hoe systemen uit de natuur kunnen worden ingezet in de techniek. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Initiatiefneemster Ylva Poelman is al jaren bezig om bionica onder de aandacht te brengen. De flora en fauna zijn volgens haar een onuitputtelijke bron van ideeën voor technologische vernieuwing. Onderzoek op het gebied van duurzaamheid in de natuur kan bijvoorbeeld leiden tot een duurzamere economie. De minor bevordert volgens Poelman de interdisciplinaire samenwerking. Vanuit verschillende studierichtingen worden ideeën gedeeld en uitgewerkt.  
 
De minor bionica wordt gezamenlijk aangeboden door de Hanzehogeschool Groningen, de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden, Stenden Hogeschool in Emmen en de Rijksuniversiteit Groningen. Poelman zou graag zien dat bionica zich uiteindelijk ontwikkelt tot een volwaardige studierichting.
 
In Duitsland bestaat al veel langer de mogelijkheid tot het volgen van een opleiding bionica. Poelman hoopt dat de minor ook een aanzet is tot samenwerking met Duitse kennisinstellingen, waar bionica als wetenschap veel verder is ontwikkeld dan in Nederland, en het midden- en kleinbedrijf. 
 
© Nationale Onderwijsgids