Normal_techniek__mbo__hbo__uni__samenwerken__studenten__elektrisch

Voor veel studenten is de overstap van het mbo naar een hbo een grote verandering. Om die reden haken veel jongeren vroegtijdig af. Ook studente Kayleigh Maas (24) had in het begin veel moeite. Toch redde ze het op het hbo, meldt PZC.

Onlangs bleek uit cijfers van de Vereniging Hogescholen dat ongeveer de helft van alle hbo-studenten vroegtijdig stopt met de studie, of na vijf jaar nog niet klaar is met de opleiding. Voor voorzitter Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen was dat een reden om te pleiten voor een langere voorbereiding voor mbo-studenten die de overstap naar het hbo maken.

Ook Maas merkte dat de overgang niet soepel ging. “Vooral in het begin viel ik in een diep dal, je krijgt dan zoveel nieuwe informatie over je heen. Maar ook de snelheid waarmee je hier door de theorie gaat ligt een stuk hoger. Gelukkig heb ik de draad goed kunnen oppakken, al had ik met sommige vakken echt wel moeite”, zegt ze.

Volgens haar is het op het mbo relaxter en hebben studenten op het hbo meer verantwoordelijkheid. “Maar de stap is niet onmogelijk”, beweert Maas, die binnen één jaar haar propedeuse haalde. “Maar om dat te bereiken moet je echt inzet tonen en er voor gaan, anders gaat het niet lukken.”

© Nationale Onderwijsgids