Normal_college__studenten__studeren__collegezaal__studie

De voorlichting aan studenten die een keuze willen maken voor een opleiding bij een hogeschool of universiteit is vaak onvoldoende. Dat blijkt uit een steekproef van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) onder de 45 grootste opleidingen in het hbo en wo, meldt de studentenorganisatie op haar website. 

Uit de inventarisatie blijkt dat opleidingen te vaak niet het hele verhaal vertellen. Informatie uit de studiebijsluiter (‘Studie in Cijfers’) is bij ongeveer een kwart van de 45 onderzochte opleidingen überhaupt niet goed vindbaar op de website. Daarnaast is de informatie op de website van de opleiding vaak erg rooskleurig en in sommige gevallen zelfs onjuist.

Jongeren moeten zich voor 1 mei inschrijvingen voor het nieuwe studiejaar. “Het is in ieders belang dat studenten bewust en goed geïnformeerd aan een opleiding beginnen. Daarom mogen we best van opleidingen verwachten dat zij hun informatievoorziening op orde hebben. Zeker nu op dit moment duizenden scholieren een studiekeuze maken”, zegt Linde de Nie, voorzitter van het ISO.

Het ISO onderzocht eveneens de websites van de tien grootste hbo en tien grootste wo opleidingen. Ook is de informatie bij 25 andere grote opleidingen gecontroleerd. Bij ruim een kwart was de studiebijsluiter niet of nauwelijks vindbaar, concludeert het ISO. Daarnaast blijkt de informatie op de websites te rooskleurig. Zo beschrijven de meeste opleidingen wat voor verschillende banen mogelijk zijn, maar geven ze nauwelijks informatie over concrete baankansen. De Nie: “De websites worden hierdoor al snel verkooppraatjes, waardoor studenten niet het hele verhaal kennen.” 

© Nationale Onderwijsgids