Normal_kinderen_sport_sportdag

Nederlandse kinderen beschikken over minder spierkracht dan 16 jaar geleden. Dit blijkt uit een onderzoek van twee docenten Fysiotherapie aan de Hanzehogeschool Groningen. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat meisjes tot hun veertiende net zoveel spierkracht hebben als jongens van dezelfde leeftijd. Van 8 tot 11 jaar worden de spieren van zowel jongens als meisjes niet of nauwelijks sterker. Vanaf 11 jaar neemt hun kracht wel steeds sneller en verder toe. Naar de oorzaak van de veranderde spierkracht in de laatste 16 jaar is geen onderzoek gedaan, maar de onderzoekers vermoeden dat de passievere levensstijl van de jongeren een grote rol speelt.
 
Onder andere gymdocenten kunnen de opgedane kennis gebruiken bij het samenstellen van hun lessen. Eerdere ideeën over bijvoorbeeld de bestaande spierkracht bij speerwerpen moeten misschien wel aangepast worden. 
 
In een eerder stadium van het onderzoek werd gekeken naar de spierkracht van volwassenen. De gevonden waarden zorgen voor een nieuw referentiekader voor onder meer fysiotherapeuten, neurologen en orthopeden. Via de zelf ontwikkelde app MuscleNorm kunnen zorgverleners de spierkracht van een patiënt bepalen en daarvanuit een behandelplan opstellen. 
 
Voor het laatste deel van het onderzoek werden vier spiergroepen in de armen en benen gemeten bij 120 basisschoolkinderen uit groep 7 en 8 en zeshonderd leerlingen op de mavo, de havo en het vwo.
 
Het onderzoek toont aan dat spierkracht verandert door de jaren heen en dat het verschilt per geografische regio. De onderzoekers bevelen aan dat een land of regio iedere vijf jaar de spierkracht zou moeten meten en aan de hand daarvan de referentiewaarden zou moeten bijstellen.
 
© Nationale Onderwijsgids